✅Керівник Департаменту охорони здоровʼя ОДА Оксана РОКУНЕЦЬ-СОРОЧАН відвідала нараду від Міністерства охорони здоровʼя України, яка пройшла під керівництвом Віктора ЛЯШКА – Міністра охорони здоров’я України.

ℹ️Захід було організовано для керівників структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних державних(військових) адміністрацій задля обговорення актуальних питань роботи медичної системи.

🔍Детально було розглянуто провідні теми:

🔹 реагування медичної системи на терористичні атаки рф на прикладі трьох конкретних випадків: Полтави, Львова та Києва. Проаналізували координацію дій між медзакладами, медичними працівниками та «екстренкою» при ракетних обстрілах, які нині стали для української медичної системи регулярними викликами. На жаль, наразі в країні немає безпечних місць, тому кожна область має пропрацювати та бути готова до будь-яких сценаріїв, аби максимально ефективно надати медичну допомогу;

🔸 проєкт бюджету на 2025 рік. На фінансування програми медичних гарантій передбачено 175 млрд грн, на централізовані закупівлі ліків та медичних виробів — понад 11 млрд грн. Понад 900 млн грн планується виділити на надання окремих медичних послуг військовим та ветеранам таких, як фінансування пілотного проєкту із зубопротезування, зуболікування та забезпечення права на біологічне батьківство (материнство);

🔹 готовність закладів охорони здоров’я до осінньо-зимового періоду 2024-2025 рр., робота медзакладів в умовах відключення та блекаутів. Ключовою вимогою до закладів охорони здоров’я є їх автономія за трьома показниками: електроенергія, водопостачання, опалення. На сьогодні усі медзаклади спроможної мережі повністю забезпечені генераторами. 88% лікарень мають резервні котельні, 56% медзакладів забезпечені резервними джерелами водопостачання;

🔸 питання реабілітаційної допомоги. Наразі в умовах стаціонару її можна отримати у 316 медзакладах. Станом на вересень, держава вже оплатила лікарням майже 2 млрд грн за надані реабілітаційні послуги на стаціонарі. Загалом пропускна спроможність системи зросла приблизно в чотири рази. Якщо у 2022 році реабілітаційні відділення по всій країні надавали близько 3000 сеансів на добу, то у вересні 2024 року ми говоримо вже про понад 12 000 реабілітаційних циклів на день.

🤝Зустріч пройшла досить насичено та продуктивно. Під час наради Міністр охорони здоровʼя України Віктор ЛЯШКО обговорив з усіма керівниками структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних державних(військових) адміністрацій важливі питання.

Очільник Міністерства надав рекомендації та доручення з кожного випадку, поставив чіткі завдання перед кожним керівником Департаменту охорони здоровʼя з усіх областей.

Директор Департаменту охорони здоровʼя ОДА Оксана РОКУНЕЦЬ-СОРОЧАН від імені медичної спільноти Одещини дякує Міністру охорони здоровʼя України Віктору ЛЯШКУ за інформаційну зустріч та допомогу у пріоритетних питаннях медичної галузі.

Разом до Перемоги!🇺🇦