Вчора сталася прикра ситуація, повʼязана з медпрацівником Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Одеської області, а саме – фельдшером Підстанції №5 м.Одеси Юрієм Луньовим, на якого зчинили наклеп під час виконання службових обов’язків та завдали шкоди професійній репутації.

ℹ️Ідеться про ситуацію, яка сталася вчора під час одного з викликів. Медика звинуватили в пияцтві через особливості мовлення, причина яких — інвалідність внаслідок інсульту та ДТП. Наш колега пояснив це автору відео на місці, при ньому телефонував відповідальному лікарю та відповідальному диспетчеру, доповідаючи про інцидент. Але це, звісно, в ролик не ввійшло. Наш фельдшер вислухав на свою адресу нецензурну лайку та образи, а після ще й був знеславлений відзнятим і викладеним в соцмережах роликом.

☝🏻Додамо, що сам виклик і стан людини, якій викликали швидку, не був екстреним, це підтверджується і записом розмови пацієнта з диспетчером — він мав головний біль та носову кровотечу, яка була зупинена ще до приїзду бригади.

🙁На жаль, це не перша конфліктна ситуація. В липні Юрія навіть забрали до відділку поліції, де він пройшов експертизу, яка показала негативний результат на алкоголь. Цього ж разу заявники також вимагали експертизи, яка, відповідно до діючої процедури, є платною послугою. Сплачувати за неї вони відмовились і вирішили піти іншим шляхом — опублікувати змонтоване відео зі своїми коментарями у телеграм каналі.

❗️Дуже прикро, що медик з більш ніж 30-річним досвідом на швидкій, професіонал, відповідальний та висококваліфікований спеціаліст вимушений переживати такі ганебні ситуації через чиєсь небажання вислухати та розібратися. І ще більш прикро, що людина має тепер виправдовуватися, показувати свої медичні записи, доводити, що не вживає алкоголь.

Департамент охорони здоровʼя Одеської ОДА закликає громадян ставитися з повагою та толерантністю до працівників медичної служби. Особливо, коли це стосується справжнього фахівця своєї справи, добропорядної людини та сумлінного медика як Юрій Луньов, який, попри свій стан здоровʼя, надзвичайні ситуації через війну в країні, продовжує виконувати свої службові обовʼязки.

Кожне звернення та скарга стосовно роботи медиків завжди з особливою відповідальністю розглядається відповідними спеціалістами галузі охорони здоровʼя. Та сьогодні медична спільнота області хоче висловити свою підтримку, прагне захистити та відстояти гідність свого колеги, щоб ліквідувати подальше конфліктні ситуації й надалі такі ганебні дії не виконувалися стосовно нього.

📢✅Від імені медиків області, Департаменту охорони здоровʼя Одеської ОДА у підтримку нашого фельдшера Юрія Луньова вимагаємо відповідної реакції правоохоронних органів на ситуацію, що склалася вчора. Чекаємо від автора відео особистого та привселюдного вибачення, видалення відео з усіх соціальних мереж та публічного спростування. І закликаємо громадськість дотримуватись інформаційної гігієни та не довіряти джерелам, які викладають односторонню, неперевірену інформацію.‼️